Parodentosebehandling

Det sunde tandkød

Der dannes hele tiden bakteriebelægninger (=plak) på tænderne, men de kan være svære at få øje på, fordi de har samme farve som tænderne. Plak er blød og kan nemt fjernes ved at børste tænderne og evt. supplere med at bruge tandtråd, tandstikker eller flaskerenser.

Tandkødet er sundt, når det er lyserødt med en nubret overflade, som ligger stramt ind til tanden, og ikke bløder.

For at bevare et sundt tandkød er det derfor vigtigt, at du er omhyggelig med at holde dine tænder helt rene hver dag.

Tandkødsbetændelse

Hvis bakterierne på tænderne ikke holdes væk ved grundig tandbørstning, kan de nemt blive årsag til betændelse langs tandkødsranden. Der ses også tandsten (= hårde, porøse belægninger), som dannes ved forkalkning af plak på tænder, fyldninger, implantater, proteser mm. Tandsten kan ikke fjernes ved almindelig tandbørstning. Når man har tandkødsbetændelse bløder tandkødet ved tandbørstning – tandkødet er også rødt, hævet og ømt.

Du forebygger tandkødsbetændelse ved at børste dine tænder grundigt 2*dagligt fx morgen og aften samt supplere med tandtråd, tandstikker og flaskerenser. Du bør også få renset dine tænder regelmæssigt ved enten tandlæge eller tandplejer.

Parodontose

Tandkødsbetændelse kaldes parodontose, når den har bredt sig til knoglen, som langsomt nedbrydes. Der kan opstå dybe tandkødslommer med megen plak og tandsten, og tænderne kan efterhånden blive løse. I forbindelse med parodontose kan du også opleve at få dårlig ånde. Ved parodontose bløder tandkødet ved tandbørstning – tandkødet er rødt, hævet og ømt.

Har du mistanke om parodontose bør du opsøge enten tandlæge eller tandplejer. Den behandles næsten på samme måde som tandkødsbetændelse, men det tager længere tid at få bugt med tandsten og plak i de dybe tandkødslommer, og fordi vi arbejder i et ”usynligt” område, som stiller store krav til vores høre-, føle- og synssans. Ved dårlig respons på konventionel parodontosebehandling (= hyppige dybdegående tandrensninger under anvendelse af bedøvelse) kan det nogle gange være nødvendigt at give antibiotika med henblik på at ramme de bakterier, som lever uden ilt. Vi renser typisk hele tandsættet samme dag – helst opdelt i 2 seancer fx højre side af over-/ undermund om morgenen og venstre side af over-/ undermund om eftermiddagen.

Efter behandlingen bør du gå regelmæssigt til tandeftersyn med henblik på at få kontrolleret og behandlet parodontosen. Du bør undgå rygning, da rygning kan øge risikoen for udvikling af parodontose, men også forværre den.

Når du har fået behandlet din parodontose, er det vigtigt at børste tænderne grundigt hver dag og ellers følge klinikkens vejledning. Hvis du ikke sørger for sideløbende med parodontosebehandlingen at holde tænderne helt rene og undgå rygning kan du ikke bremse sygdommen.

Vi bestræber os altid på at yde så smertefri en parodontosebehandling som muligt, men du vil ikke kunne undgå at blive rigtig øm efter den er overstået og bedøvelsen er aftaget. Dette må ikke afskrække dig for at komme igen og få behandlet din parodontose, da det er forudsætningen for, at vi komme sygdommen til livs.

Hvis ikke der sker væsentlige forbedringer ved konventionel parodontosebehandling kan det blive nødvendigt at operere!